Alles over multivitamine
VitaminesInhoudsopgave
Wat zijn multivitamines precies?
Wat zijn de beste vitamines en mineralen in een multivitamine?
Welke multivitamines zijn belangrijk voor vrouwen?
Wat zijn de beste multivitamines als je zwanger bent?
Welke multivitamines zijn goed voor mannen?
Welke multivitamines zijn goed voor kinderen?
Hoe krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen?
Waar zitten multivitamines allemaal in?
Wat is het verschil tussen een normale en een vegan multivitamine?
Zijn er bijwerkingen van multivitamines?
Wat zijn multivitamines precies?
Een multivitamine is een supplement dat alle vitamines en enkele mineralen bevat. Welke mineralen er precies in zitten en hoeveel, verschilt per merk. Vitamines en mineralen zijn micronutriënten: voedingsstoffen die een grote rol spelen bij verschillende processen in je lichaam. Zo zorgen ze bijvoorbeeld ervoor dat de spijsvertering en stofwisseling goed functioneren, en helpen ze je gezond te houden. Ze hebben een ondersteunende functie bij sommige processen, maar zijn bij veel processen zelfs van essentieel belang.
Je lichaam kan sommige vitamines (gedeeltelijk) zelf aanmaken en bewaren. Zo wordt vitamine K aangemaakt in de darmen, en maakt je huid vitamine D aan wanneer deze in contact komt met zonlicht. Als het aminozuur tryptofaan aanwezig is, kan je lichaam vitamine B3 maken. Wateroplosbare vitamines kan je lichaam niet (volledig) zelf aanmaken, en plas je gewoon uit wanneer je te veel binnenkrijgt. Je lijf kan er dus geen voorraadje van maken, daarom is het belangrijk dat je ze iedere dag binnenkrijgt. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B11, B12 en C zijn wateroplosbare vitamines.
* Yummygums Multi+ is nu verkrijgbaar in onze webshop!
Wat zijn de beste vitamines en mineralen in een multivitamine?
Een multivitamine bevat alle dertien vitamines: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B11, B12, C, D, E en K en een aantal mineralen. Welke mineralen en in welke hoeveelheden erin zitten, verschilt per supplement. De mineralen die je lichaam nodig heeft zijn calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor. De spoorelementen ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride heeft je lichaam ook nodig, en vind je daarom vaak terug in een multivitamine.
Welke multivitamines zijn belangrijk voor vrouwen?
Sommige vitamines en mineralen zijn voor vrouwen extra belangrijk. IJzer, bijvoorbeeld. De kans dat je een ijzertekort krijgt is groter als je een vrouw bent, omdat je bloed verliest tijdens de menstruatie. Door veranderingen in de hormoonbalans neemt de botdichtheid af na je 35e, waardoor je botten minder stevig zijn. Daarom wordt aangeraden om vanaf je 50e extra vitamine D te nemen. Heb je een donkere huidskleur en/of kom je minder dan een kwartier per dag buiten met onbedekt hoofd en onbedekte handen? Dan wordt extra vitamine D (10 mcg per dag) aangeraden.
Verder is voor zowel vrouwen als mannen dagelijks verantwoord eten de basis van een gezonde levensstijl. Rokers hebben extra vitamine C nodig. Sport je veel, gebruik je medicijnen of eet je (bijna) geen dierlijke producten? Let dan extra goed op je voeding en overweeg eventueel een multivitamine om zeker te weten dat je genoeg binnenkrijgt.
Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of net bevallen bent, heeft je lichaam meer vitamines en mineralen nodig. Omdat dit om vrij grote hoeveelheden gaat, nemen vrouwen vaak een supplement om hun vitamines en mineralen aan te vullen.
Wat zijn de beste multivitamines als je zwanger bent?
Voorafgaand, tijdens en na de zwangerschap heeft je lichaam een hogere dosis nodig van sommige vitamines en mineralen. De belangrijkste vitamines en mineralen zijn:
- Foliumzuur (vitamine B11) innemen is goed voor vrouwen die zwanger proberen te worden. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van de placenta en de groei van de baby in het algemeen. Het advies luidt om minimaal een maand vóór de conceptie te starten met het nemen van extra foliumzuur, en hiermee door te gaan tot de tiende week van de zwangerschap.
- De Gezondheidsraad raadt aan bij om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken wanneer je in verwachting bent. Vitamine D helpt bij het celdelingsproces en draagt bij aan de ontwikkeling van weefsels. Je lichaam heeft vitamine D nodig om zowel de botontwikkeling van je baby te ondersteunen, als je eigen botten sterk te houden.
- Jodium is belangrijk voor het groeiproces van kinderen. Het speelt een belangrijke rol in het functioneren van het zenuwstelsel en draagt bij aan het metabolisme.
- Vitamine A is goed voor de weerstand en belangrijk voor het ijzergehalte in het bloed. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Vrouwen worden regelmatig gewaarschuwd voor de risico’s van een te hoge dosis vitamine A tijdens de zwangerschap. Veel supplementen bevatten daarom alleen betacaroteen, zodat je lichaam zelf de nodige hoeveelheid vitamine A kan maken.
- Choline draagt bij aan het behoud van de structuur van celmembranen en draagt bij aan een normaal lipidenmetabolisme.
- Vitamine B2, B3, B5, B6, B12 en vitamine C helpen vermoeidheid te verminderen. Dit kan je helpen wanneer je minder goed slaapt en vermoeid bent tijdens de zwangerschap.
Welke multivitamines zijn goed voor mannen?
Mannen verbruiken meer energie, en hebben daardoor een andere behoefte aan sommige vitamines en mineralen. Mannen hebben bijvoorbeeld iets meer vitamine A, B2, B3, E en K nodig dan vrouwen, en ze hebben meer magnesium, kalium, selenium en chroom nodig. Als je een donkere huidskleur en/of kom je minder dan een kwartier per dag buiten met onbedekt hoofd en onbedekte handen, dan wordt extra vitamine D (10 mcg per dag) aangeraden.
Verder is voor zowel vrouwen als mannen dagelijks verantwoord eten de basis van een gezonde levensstijl. Rokers hebben extra vitamine C nodig. Sport je veel, gebruik je medicijnen of eet je (bijna) geen dierlijke producten? Let dan extra goed op je voeding en overweeg eventueel een multivitamine om zeker te weten dat je genoeg binnenkrijgt.
Welke multivitamines zijn goed voor kinderen?
Sommige vitamines zijn extra belangrijk voor kinderen. Hieronder lees je per leeftijdscategorie welke dat zijn:
Baby (0 – 12 maanden)
- In de eerste maanden heeft je baby genoeg aan borstvoeding of flesvoeding. Hier zitten bijna alle voedingsstoffen in die je baby nodig heeft: je hoeft alleen vitamine D en K toe te voegen. Als je baby een week oud is, kun je elke dag 10 microgram extra vitamine D geven. Doe dit tot je kind vier jaar is, omdat je kind nog niet voldoende vitamine D uit zijn of haar voeding of zonlicht kan halen.
- Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Bij een vitamine K-tekort kunnen bloedingen ontstaan. Meestal krijgt een baby vlak na de geboorte al extra vitamine K toegediend, omdat ze mogelijk een tekort hebben ontwikkeld tijdens de zwangerschap. Dat kan gebeuren als de vitamine K het kindje niet via de placenta kan bereiken. Daarnaast zijn er nog onvoldoende darmbacteriën om vitamine K zelf te kunnen aanmaken. Als je baby borstvoeding krijgt of minder dan 500 milliliter flesvoeding per dag drinkt, krijgt hij of zij vanaf de eerste dag tot en met drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K. Het Voedingscentrum geeft een vitamine K suppletie advies van 150 microgram voor baby’s van 0 tot en met 3 maanden.
Peuters (1 – 3 jaar)
- Vooral ijzer, vitamine D en DHA zijn belangrijke stoffen voor peuters. Kinderen van deze leeftijd kunnen lastige eters zijn en krijgen soms te weinig groente, fruit, vis of niet genoeg vetten binnen.
-
Wat wordt aangeraden, is om kinderen tot vier jaar dagelijks 10 microgram vitamine D te geven naast hun voeding, ongeacht of ze genoeg groente eten.
Kinderen (4 – 13 jaar)
Voor kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er geen vitamines of mineralen die extra belangrijk zijn. De energiebehoefte kan in deze leeftijdscategorie variëren, afhankelijk van hoeveel je kind beweegt, bijvoorbeeld.
Hoe krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen?
Als je compleet volgens het boekje eet, krijg je in principe alle vitamines en mineralen binnen. Maar in de praktijk is dat niet altijd makkelijk, vooral als je voornamelijk bezig bent met de zorg voor je baby. De eenvoudigste en meest effectiever manier om zeker te weten dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt die je herstel ondersteunen en haarverlies verminderen, is het nemen van een supplement. Yummygums Hair kan je daarbij helpen. Yummygums maakt vegan gummies met frambrozensmaak die rijk zijn aan selenium, zink en vitamine D.Waar zitten multivitamines allemaal in?
Maar waar in welke voedingsmiddelen vind je welke vitamines? In deze producten kun je de volgende vitamines vinden:
Product | Vitamine |
Brood, graanproducten & aardappelen | Vitamine C en B11 (foliumzuur) |
Vlees(vervangers), vis, peulvruchten, zuivel & noten | Vitamine A, D en B |
Groente & fruit | Vitamine A en C |
Smeer- & bereidingsvetten: | vitamine A, B11, D en E |
Alle bovenstaande voedingsmiddelen bevatten vitamine K.
Wat is het verschil tussen een normale en een vegan multivitamine?
Supplementen heb je in allerlei vormen: tabletten, druppels en gummies. Gummies zijn een soort snoepje met een zachte textuur. Die wordt gebaseerd op gelatine, pectine of zetmeel. Gelatine is de term voor eiwitten die afkomstig zijn uit de botten en het kraakbeen van zoogdieren. Pectine vind je in appels en peren, en zetmeel is een koolhydraat dat voorkomt in o.a. aardappelen en graanproducten. De laatste twee ingrediënten zijn volledig plantaardig. Het verschil tussen een vegan en een non-vegan multivitamine, is dus het (basis)ingrediënt.
Zijn er bijwerkingen van multivitamines?
Volgens het Voedingscentrum zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden van vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan ongewenste bijeffecten kunnen veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C. Voor deze vitamines en mineralen zijn nog geen aanvaardbare bovengrenzen (een maximale hoeveelheid zonder dat je klachten krijgt) vastgesteld. Bij foliumzuur overigens wel: meer dan 200 microgram (voor kinderen van drie jaar) of 350 microgram (bij vier tot acht jaar) synthetisch foliumzuur kan leiden tot gezondheidsklachten. Check daarom het label voordat je een supplement koopt, en let vooral op de hoeveelheid vitamine A en foliumzuur.