7x tips tegen haaruitval na zwangerschap
Hoe verminder je haarverlies na de bevalling? 🤱
Dat je je nachtrust zou verliezen wist je, maar naast gebroken nachten brengt een baby krijgen nog een effect met zich mee, eentje waar je minder rekening mee had gehouden: haaruitval. Yep, na de zwangerschap verliezen sommige vrouwen extra veel haar. Hoe kan dat en wat kun je ertegen doen?
Haaruitval na je zwangerschap: hoe komt het?
Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, maar na een zwangerschap komt het meestal door de verandering van je hormoonspiegel – en stress, of een ijzertekort, dingen die nogal eens komen voorkomen als je herstelt van een bevalling, helpen daar niet bepaald bij. Je haren groeien in een cyclus, die tijdens de zwangerschap verandert.
Door het hoge oestrogeengehalte komen je haren namelijk niet in de uitvalfase terecht. Na de bevalling zakt dit gehalte, en vallen je haren weer uit. Alleen valt nu niet alleen de normale hoeveelheid uit, maar ook de haren die je negen maanden vasthield. Daarom lijkt het alsof je extreem veel haar verliest. Dat begint meestal zo’n vier maanden na de bevalling.
Wat kun je doen tegen haaruitval na je zwangerschap?
Geen zorgen: dit is een teken dat je lichaam de zwangerschapshormonen achter zich laat, het is dus heel normaal. Het trekt bij, en binnen uiterlijk 12 maanden heb je weer dezelfde haargroei als voordat je zwanger werd. Je kunt wel een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk haar verliest:
De 7 tips
1. Eet gezond
Altijd een aanrader natuurlijk, zeker als je lichaam herstelt van de bevalling. Maar voeding kan ook invloed hebben op je haar: het bevat vitamines en mineralen die je haar nodig heeft om gezond en sterk te blijven. Denk aan ijzer, biotine en vitamine E.Dat krijg je binnen door groente, zuivel, noten en vis te eten.
2. Extra vitamine C 🥝
Vitamine C helpt je lichaam om ijzer op te nemen. Winning! Want dit mineraal kan je lichaam – en je haar – in deze periode heel goed gebruiken. Daarnaast is vitamine C goed voor je weerstand en helpt het vermoeidheid tegen te gaan. You’re welcome. 💁♀️
3. Let op je eitwitiname
Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van je haar, dus je hebt eiwitten nodig om je haar gezond te houden. Zeker wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, is ervoor zorgen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt een aanrader.4. Be extra (lees: neem een supplement)
Als er één moment in je leven is waarop je een extraatje kunt gebruiken, is het nu. Kies een supplement dat rijk is aan vitamine C, B6, B12, foliumzuur en ijzer als aanvulling op je voeding. Kan je dat weer afvinken van je to-do list.5. Less is more
Föhnen, stijlen, krullen en verven: probeer het (tijdelijk) te verminderen of achterwege te laten, want dit kan haaruitval verergeren. Een gezonde hoofdhuid met sterk haar zal minder snel uitvallen dan beschadigd en vermoeid haar. Voed je haar met bijvoorbeeld een rijke conditioner of een haarmasker, en laat het aan de lucht drogen.
6. De schaar erin
Haar vasthouden door het af te knippen? Ja, echt. Dunner wordend haar kan een signaal zijn dat je lichaam de vitamines en mineralen nodig heeft voor belangrijkere zaken. Zie het zo: met korter haar kan je lijf kan zich richten op kwaliteit, i.p.v. de hoeveelheid haar + minder styling = meer tijd over voor jezelf. Cheers, mama.🍷
7. Kumbaya
Ja, we weten het: je geen zorgen maken klinkt vrij onmogelijk als je verantwoordelijk bent voor een baby, maar probeer stressvolle situaties te vermijden en je niet onnodig druk te maken. Het enige wat je daarmee bereikt, is dat de haaruitval erger kan worden. 🧘♀️
Hoe krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen?