health-goals_vega-vegan-dieet_desktop
Lekker bezig met je...

Vega or Vegan Diet

Support your vegetarian or vegan lifestyle with vegan omega-3, vitamin B12, vitamin D3, iron and calcium. These can be found in plant-based sources such as chia seeds, algae oil, fortified foods, and dark leafy greens.

🌟 Key ingredients

Omega-3 (DHA) - is a source of omega-3 fatty acids and is beneficial for our brains. It is an important building block and aids in normal brain function*. Additionally, it is good for your vision and helps maintain normal and sharp eyesight. This is because DHA supports the condition of your eyes*.

Vitamin B12 - supports the production of red blood cells. It is good for memory, contributes to extra energy in case of fatigue, and supports the normal functioning of the nervous system.

Vitamin D - is important for the proper functioning of your muscles and for maintaining strong bones. It also contributes to a healthy smile. Additionally, vitamin D supports your immune system. Lastly, vitamin D plays a role in tissue growth and contributes to the absorption of calcium and phosphorus from your diet.

Iron - contributes to the normal formation of red blood cells and thus contributes to healthy oxygen transport in your body.

Calcium- plays a role in bone formation and also contributes to the healthy functioning of muscles.

*At 250 mg DHA per day

You ask, we answer!

ABOUT VEGA OR VEGAN DIET

Welke vitamines ondersteunen een vegetarisch of vegan dieet?

Bij Yummygums maken we gebruik van verschillende vitamines, mineralen en kruiden om een flexitarisch, vegetarisch of vegan dieet te kunnen ondersteunen. Zo maken we onder andere gebruik van omega-3, vitamine B12, vitamine D en ijzer.

Omega-3 (DHA)
Is een bron van omega-3 vetzuren en ondersteunt je hersenfunctie*. Het is een belangrijke bouwsteen en is goed voor het gezichtsvermogen* en helpt het om normaal en scherp te blijven zien*. DHA ondersteunt namelijk de conditie van je ogen*.
Meer informatie: Wat is omega-3 en wat doet het?

*Gezondheidsclaim bij 250 mg DHA per dag

Vitamine B12
Ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Het is goed voor het geheugen, draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid en ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel.

Vitamine D
Is goed voor de werking van de spieren en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten. Ook helpt het de tanden sterk te houden. Vitamine D ondersteund daarnaast het immuunsysteem, speelt een rol in weefselgroei en is belangrijk voor de opname van calcium en fosfor. 

IJzer
Draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen hemoglobinen, is betrokken bij het celdelingsproces en draagt bij tot een normale cognitieve functie. Daarnaast helpt het om energie los te maken uit voeding, helpt het je immuunsysteem en draagt het bij tot een doelmatig zuurstoftransport. 

Calcium
Ondersteunt de botten en daarnaast draagt het bij aan de normale werking van de spieren.

Is vis vegetarisch?

Vis wordt niet als vegetarisch beschouwd. Een vegetarisch dieet sluit vlees, gevogelte, vis en schaaldieren uit. Vegetariërs richten zich voornamelijk op plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden. Er zijn verschillende varianten van een vegetarisch dieet, zoals lacto-vegetarisch, ovo-vegetarisch en lacto-ovo-vegetarisch, maar geen enkele daarvan staat de consumptie van vis toe.

Mensen die wel vis en zeevruchten eten, maar geen ander vlees, worden pescotariërs genoemd. Hoewel hun dieet grotendeels vegetarisch is, valt het niet onder de traditionele definitie van vegetarisme omdat het vis omvat. Pescotarisme kan worden gezien als een flexibeler dieet dat de voordelen van een plantaardig dieet combineert met de gezondheidsvoordelen van vis.

De definitie van vegetarisme is duidelijk in het uitsluiten van alle vormen van vlees, inclusief vis en zeevruchten. Dit komt voort uit zowel ethische als gezondheidsredenen. Veel vegetariërs kiezen ervoor om geen dieren te eten vanwege bezwaren tegen het doden van dieren voor voedsel en vanwege zorgen over de milieueffecten van de visserij en veeteelt.

Meer weten? Bekijk ons blog: Vitamine D: Dierlijk vs vegan.

Waarom Omega-3 slikken?

DHA, een type omega-3, is een belangrijke bouwsteen voor je hersenen, zowel bij volwassenen als kinderen. Het innemen van extra DHA tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is goed voor de ontwikkeling van de hersenfunctie van je kind. Daarnaast ondersteunt DHA de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden. Ook helpt het mensen om scherp te blijven zien.

Voor vegetariërs en veganisten is het goed om te weten dat er plantaardige bronnen van omega-3 beschikbaar zijn, zoals lijnzaad, chiazaad en algenolie, die kunnen bijdragen aan een gebalanceerde inname van deze essentiële vetzuren zonder het gebruik van dierlijke producten. 

Vind je het lastig om genoeg omega-3 binnen te krijgen? Speciaal voor jou hebben we onze Vegan Omega-3 gummies ontworpen. Yummygums Omega-3 helpt jou op weg, Onze DHA komt namelijk vanuit algen. Dat betekent géén vissige nasmaak, maar simpelweg genieten van een frisse citrussmaak.

Is vegetarisch eten gezonder?

Als je eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, of een vegetarisch voedingspatroon, dan heeft dat gezondheidsvoordelen volgens het Voedingscentrum (2024). Ze geven het volgende erover aan: 'Het verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Of een vegetarisch voedingspatroon gunstiger is voor je gezondheid dan een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen, is niet onderzocht.’

Bang om voedingsstoffen mis te lopen? Bekijk ons blog.

Wat is het verschil tussen vegan en vegetarisch?

Het verschil tussen een vegetarisch en een veganistisch dieet ligt in de mate waarin dierlijke producten worden uitgesloten. Vegetariërs vermijden vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, maar kunnen soms zuivelproducten en eieren consumeren. Veganisten gaan een stap verder door alle dierlijke producten, inclusief zuivel en eieren, volledig uit hun dieet te bannen.

Een vegetarisch dieet, vaak aangeduid als "vega," houdt in dat er geen vlees, gevogelte, vis of schaaldieren worden gegeten. Vegetariërs richten zich voornamelijk op plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden. Binnen het vegetarisme zijn er verschillende varianten:

Lacto-vegetarisch: Deze vegetariërs vermijden vlees, vis en eieren, maar consumeren wel zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt.

Ovo-vegetarisch: Deze vegetariërs vermijden vlees, vis en zuivelproducten, maar eten wel eieren.

Lacto-ovo-vegetarisch: Deze vegetariërs vermijden vlees en vis, maar consumeren zowel zuivelproducten als eieren.

Pescotariër: Hoewel technisch gezien niet strikt vegetarisch, vermijden pescotariërs vlees en gevogelte, maar eten ze wel vis en zeevruchten, samen met plantaardige voedingsmiddelen.

Veganistisch Dieet
Een veganistisch dieet gaat een stap verder dan een vegetarisch dieet door alle dierlijke producten volledig uit te sluiten. Veganisten eten geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, zuivelproducten, eieren of andere dierlijke bijproducten zoals gelatine en honing. Hun dieet bestaat uitsluitend uit plantaardige voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen een vegetarisch en veganistisch dieet is de mate van uitsluiting van dierlijke producten. Vegetariërs vermijden vlees en vis, maar kunnen soms zuivelproducten en eieren consumeren, terwijl veganisten alle dierlijke producten volledig uitsluiten en alleen plantaardige voedingsmiddelen eten. 

Yummygums ondersteund jouw persoonlijke gezondheidskeuzes, bijna al onze producten zijn vegan en daar zijn we trots op. Benieuwd naar de opties? Bekijk alle gummies.

Waarom zijn mensen vegetarisch of vegan?

Veel mensen kiezen voor een vegetarisch of veganistisch dieet vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen, zoals een verlaagde bloeddruk en een verkleind risico op hart- en vaatziekten (Voedingscentrum, 2024). Plantaardige diëten hebben vaak een lagere ecologische voetafdruk dan diëten die vlees en andere dierlijke producten bevatten. Mensen kiezen daarom voor deze diëten om de impact op het milieu te verminderen. Ook is dierenwelzijn is een belangrijke reden voor velen om dierlijke producten te vermijden. Vegetariërs en veganisten willen het lijden en de exploitatie van dieren verminderen. Ten slotte bevorderen sommige religies en culturen een vegetarische of veganistische levensstijl als onderdeel van hun geloofs- en waardestelsel.

 Eet je plantaardig? Loop geen voedingsstoffen mis.

RETHINK YOUR SUPPLEMENT ROUTINE

RETHINK YOUR SUPPLEMENT ROUTINE

RETHINK YOUR SUPPLEMENT ROUTINE

RETHINK YOUR SUPPLEMENT ROUTINE

RETHINK YOUR SUPPLEMENT ROUTINE

RETHINK YOUR SUPPLEMENT ROUTINE

RETHINK YOUR SUPPLEMENT ROUTINE

CHECK OUT OUR BLOGS