Haaruitval als gevolg van de overgang kan enkele maanden tot enkele jaren duren. Voor sommige vrouwen kan het haarverlies tijdelijk zijn en slechts een paar maanden duren, terwijl het voor anderen langduriger kan zijn. Het haarverlies kan beginnen tijdens de perimenopauze, de periode voorafgaand aan de menopauze, en kan doorgaan tot enkele jaren na het stoppen van de menstruatie.
Tijdens de overgang zijn de oestrogeenlevels in je lichaam lager, dit heeft een negatieve invloed op de haargroei. De haarzakjes hebben oestrogeen namelijk hard nodig om de haarproductie op peil te houden. Daarnaast stijgt het testosteron gehalte in je lichaam, waardoor de groeifase van je haar wordt verkort. Hoeveel invloed dit heeft op jouw haardos is per persoon verschillend.
Naast de veranderingen in je hormoonhuishouding, zijn er nog andere zaken die je haargroei en -gezondheid tijdens de overgang kunnen beïnvloeden:
Stress
Dat stress niet goed is voor je lichaam, weten we allemaal. Helaas speelt deze boosdoener ook een grote rol bij haaruitval. Een positief nieuwtje is wel: haaruitval door stress hoeft niet permanent te zijn, zie dit dus als een teken om even goed je rust te pakken en te ontstressen!
Onderliggende aandoening
Haaruitval kan ook een gevolg zijn van een onderliggende aandoening, zoals problemen met je schildklier. Wist je dat de veranderingen in de hormoonhuishouding ook effect kunnen hebben op je schildklier? Altijd goed om bij twijfel een bezoekje te brengen aan de huisarts.
Vitaminetekort
Een vitamine-arm dieet kan enorme gevolgen hebben op je lichaam. Een toevoeging van vitaminerijke voeding kan daarom ook van invloed zijn op je haargroei. Als het om een bepaalde reden niet lukt om alle benodigde stoffen via je voeding binnen te krijgen, is het raadzaam om eens te kijken naar een supplement die je hier in kan ondersteunen.
Meer weten over vitamines tijdens de overgang? Bekijk dan ons blog: Dunner wordend haar en haarverlies tijdens de overgang.