Vitamine D - Colecalciferol
De rechterhand van calcium
Waarom heb ik vitamine D nodig?
- Je lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor kunnen worden opgenomen en opgeslagen in de botten en tanden. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. Hiermee wordt het risico op osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd verminderd.
- Vitamine D is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.
-
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de spierfuncties.
Hoeveel vitamine D heb ik nodig?
In principe geldt voor iedereen dezelfde richtlijn wat vitamine D betreft, namelijk 10 microgram per dag. Er zijn bepaalde groepen die minder vitamine D kunnen opnemen. Deze groepen wordt aangeraden om 20 microgram extra per dag binnen te krijgen via een supplement. Tot deze groepen behoren onder andere ouderen (70 jaar en ouder), omdat hun huid minder makkelijk vitamine D kan vormen uit zonlicht. Ook mensen met een getinte of donkere huidskleur, mensen die niet vaak buiten komen, mensen die een sluier dragen en kinderen tot en met 3 jaar lopen een vergroot risico op een vitamine D-tekort. Voor zwangere vrouwen wordt ook de dosering van 20 microgram extra via een supplement aangeraden.
Hoe krijg ik vitamine D binnen via mijn voeding?
- dierlijke producten
- vette vissoorten (paling, zalm, makreel)
- eieren
- roomboter
- margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Vitamine D is van nature aanwezig in slechts een aantal producten. De weinige voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, bevatten het meestal in kleine hoeveelheden. Voor de meeste mensen is zonlicht dan ook de voornaamste bron van vitamine D. De UV-straling zorgt voor een chemische reactie: zodra de huid in aanraking komt met zonlicht, begint de huid met de productie van vitamine D met behulp van een prohormoon.
Ongeveer tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest haal je uit voeding. Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. In Nederland wordt vitamine D standaard toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Aan kunstmatige zuigelingenvoeding wordt volgens de geldende EU-richtlijn ook vitamine D toegevoegd.