Foliumzuur - Vitamine B11
De zwangerschaps essential
Waarom heb ik foliumzuur nodig?
- Foliumzuur is nodig voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem.
- Foliumzuur draagt bij aan celdeling tijdens de groei en andere processen.
- Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en het erfelijk materiaal (DNA).
- Foliumzuur heeft een positief effect op de gemoedstoestand, het geheugen, de concentratie en de weerstand.
- Foliumzuur verlaagt het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Foliumzuur (foliumzuur) & zwangerschap
Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom wordt het sterk aangeraden om al een supplement met foliumzuur te nemen wanneer je zwanger probeert te worden. Foliumzuur draagt namelijk bij aan de vorming van het zenuwstelsel van de foetus, dat zich vanaf 24 uur na de bevruchting al begint te ontwikkelen. Het slikken van foliumzuur door de moeder verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip bij het kindje. Omdat het lastig is om de verhoogde ADH uit je voeding te halen is, wordt het nemen van een foliumzuursupplement aangeraden aan vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven.
Hoeveel foliumzuur heb ik nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) foliumzuur voor volwassen is vastgesteld op 300 microgram. Zoals hierboven beschreven, speelt foliumzuur een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Voor vrouwen die zwanger proberen te worden, zwangere vrouwen en lacterende vrouwen, wordt daarom een dagelijkse inname van 400 microgram aangeraden. Voor kinderen tot en met 3 jaar is de ADH 85 microgram, voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar 150 microgram en voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar is 225 microgram de richtlijn. Omdat je lichaam zelf geen foliumzuur kan maken, is het belangrijk voldoende foliumzuur binnenkrijgen via voeding of supplementen.
Hoe krijg ik foliumzuur binnen via mijn voeding?
- groente, vooral bieten en broccoli
- sinaasappels
- linzen
- bruine bonen
- fruit
- volkoren producten